Tussen Beernem en Ruiselede, ten zuiden van Brugge, ligt het natuurgebied Gulke Putten. Daar gedijen enkele van de meest zeldzame dieren van Vlaanderen. Kom er wandelen en geniet van bloemenrijke paden, rustieke bossen en uitgestrekte graslanden. Op de voormalige landbouwgronden met heide en brem grazen gallowayrunderen. Een ontmoeting met de goedzakken maakt van jouw wandeling een onvergetelijk moment!
Toegankelijkheid
Heel het jaar door vrij toegankelijk op de wandelpaden. Omdat het zendstation van Wingene nog actief Militair domein is, heb je geen toegang tot het hart van het natuurgebied.
Kinderwagens met grote wielen kunnen overal mee. Enkel de verharde delen van de wandelpaden zijn geschikt voor rolstoelgebruikers.
In de begrazingsblokken, die je via klappoortjes binnen gaat, kunnen gallowayrunderen je pad kruisen. De dieren zijn heel zachtaardig, maar hou toch voldoende afstand, zeker met honden. Laarzen aanbevolen.
Honden welkom, aan de leiband.
Leuk voor kinderen
Er is een laarzenpad, waar kinderen zich kunnen uitleven in het drassigste stuk van het gebied. Ook de gallowayrunderen zijn een leuke attractie.
In Bulskampveld werden verschillende routes speciaal voor kinderen uitgewerkt. Ontdek hier wat er te beleven valt op de Expeditie Bulskampveld Wingene vlakbij het vertrekpunt van de Rode wandeling.
Beschrijving van het gebied
In het grote laatmiddeleeuwse Bulskampveld, het heidegebied ten zuiden van Brugge, waren talrijke vijvers te vinden. Ze zijn ontstaan door beken af te dammen voor de viskweek. De naam Gulke Putten betekent ‘gelijke putten’. De vijvers verdwenen en het gebied werd een combinatie van natte en droge heide, heischrale graslanden, bloemenrijke paden en open plekken met orchideeën.
Een bekend beeld in het landschap zijn de vier hoge masten van het Zendstation Wingene. Dat daaronder een schat van wilde planten en dieren leeft, is voor velen uit de streek minder bekend. De heide, erfgoed uit het verleden, is meer dan de moeite waard om te bewaren en te koesteren voor de toekomst.
Dieren en planten
Het landschap rond het zendstation is een heischraal grasland met honderden bijzondere planten. Je vindt er gevlekte orchis, ronde en kleine zonnedauw, maanvarentje, geelhartje, tormentil en stijve ogentroost. In het najaar verdwijnt de plantenrijkdom en maakt plaats voor een breed scala van wasplaten. Die kleurrijke verschijningen worden ook wel de orchideeën onder de paddenstoelen genoemd, omdat ze verbonden zijn aan oude, onverstoorde schraalgraslanden, net als orchideeën.
De Gulke Putten is een van de laatste plaatsen in Vlaanderen waar de aardbeivlinder voorkomt. Ook de levendbarende hagedis en de vinpootsalamander hebben hier hun thuis.
Natuurbeheer
Je vindt hier natte en droge heide, poelen en veldvijvers, en heischrale graslanden. Door begrazing met schapen ontstaat plaatselijk een mozaïekpatroon met dophei, tormentil en vleugeltjesbloem. Hier voelen de boompieper, de tijgerspin en de gouden sprinkhaan zich thuis. Die gallowayrunderen die er ook grazen zijn winterhard en kunnen dus het hele jaar door op het terrein blijven. Ze hebben weinig zorg nodig en kunnen zelfstandig kalveren in de vrije natuur.